Katalansk lammekølle

Ingredienser:
1 Lammekølle (1,5kg)
1 spskf Frisk hakket rosmarin
1 spskf Citronsaft
Peber

FOND:
Ben fra lammekøllen
1 spskf Olivenolie
1 Porre
1 Løg
1 Gulerod
2 Kviste timian
5 Stilke persille
5 Peberkorn
3 dl Tør hvidvin
7 dl Vand

SAUCE:
2 spskf Olivenolie
20 Hele fed hvidløg (pillede)
4 dl Fond
1 dl Tomatpuré
4 Modne tomater
1 spskf Hvedemel

TILBEHØR:
Kartofler skåret i både
Gulerødder
Broccoli
Evt. oliven

Fremgangsmåde:
Fonden: Lammekøllen udbenes og snøres. Gnides med hakket rosmarin, citronsaft og peber. Trækker 2 timer i køleskab. Lammebenet brunes i olivenolie. Grøntsagerne deles i mindre stykker og svitses med. Krydderurter, peber, vin og vand tilsættes. Snurrer under låg i 1 time. Sies og koges ind til 4 dl.
Saucen: Lammekødet brunes på alle sider i olivenolie. Drysses med salt og peber. Hvidløgsfedene svitses med. 2 dl fond og tomatpuré tilsættes. Tomaterne skoldes, flås og kernerne fjernes. Tomatkødet hakkes og tilsættes. Snurrer under låg ca. 1 1/4 time. Undervejs tilsættes resten af fonden. Kødet tages op og trækker under folie 20 min. Saucen jævnes med hvedemel udrørt i lidt vand og koges igennem nogle minutter.
Tilbehør: Kartoffelbådene dryppes med olie, salt og peber og bages i ovnen ca. 1 time ved 200°. Gulerødder og broccoli dampes.
Lammekøllen skæres i skiver og serveres med saucen, kartoffelbådene og de dampede grøntsager. Evt. kan der også serveres en skål sorte oliven som tilbehør.
Drikkelse: En kraftig rødvin fra omkring Pyrenæerne, evt. en Banyuls.